Cadrul legal
Legea 360/2023 ce reglementează sistemul public de pensii a adus o serie de modificări substanțiale pentru sectorul asigurărilor sociale. Printre acestea se numără introducerea aceleiași vârste de pensionare pentru bărbați și femei, cu unele excepții, în funcție de numărul de copii pentru femei.
O altă noutate este reprezentată de modalitatea de calcul a pensiilor. În acest sens, menționăm că valoarea pensiei se va stabili, din luna septembrie 2024, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de către persoana asigurată cu valoarea punctului de referință. Astfel, valoarea punctului de referință constituie raportul dintre valoarea punctului de pensie anterior datei de 1 septembrie 2024 și nivelul mediu al stagiilor de cotizare stabilit de legislația anterioară, respectiv 25. Începând cu 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.
Toate pensiile care au fost stabilite conform vechilor prevederi sunt recalculate în baza textului Legii nr.360/2023, iar pensionarii primesc deciziile de recalculare.
Poate fi contestată decizia de recalculare?
O dată cu intrarea în vigoare a dispozițiilor Legii nr.360/2023 există posibilitatea ca o parte dintre drepturile persoanele deja pensionate să fie încălcate. Astfel, cuantumul pensiei stabilit în baza calculului realizat conform legislației precedente să fie diminuat.
Persoana interesată urmează să depună o contestație la Tribunalul de domiciliu pentru a fi verificată legalitatea deciziei de recalculare emisă de către Casa de pensii.
Contestația va cuprinde toate motivele în fapt și în drept prin care este criticată legalitatea acesteia, urmând a fi însoțită la nevoie inclusiv de o serie de înscrisuri doveditoare.
În cazul în care decizia de recalculare nu este contestată în termenul de 45 de zile de la comunicare, aceasta urmează a fi considerată definitivă.
Dacă aveți nevoie de informații suplimentare nu ezitați să ne contactați.