Violența în familie
Actele de violență în familie au cunoscut o accentuare în ultima perioadă. Acestea sunt reprezentate de acțiunile vătămătoare, fizice ori emoționale prin care se aduc prejudicii deosebite victimei. Asemenea manifestări pot fi episodice ori permanente, urmările fiind de cele mai multe ori foarte dificil de corijat.
Legislația actuală sancționează foarte aspru actele de violență în familie, existând numeroase mijloace prin care se acordă o protecție specială persoanelor vulnerabile.
Acte de acest tip nu trebuie să constituie o normalitate, ci să fie excepția care este sancționată de autorități cu o sancțiune adecvată.
Diversitatea actelor care intră în această sferă evidențiază multitudinea de fapte ce pot reliefa abuzul la care este supusă victima.
Ce este ordinul de protecție?
Ordinul de protecție este reglementat de Legea nr.217/2003 prin care se pot lua măsuri de ocrotire provizorii față de victimă cu scopul protejării acesteia, a copiilor săi ori a unor membri de familie.
Ordinul de protecție se poate solicita de către persoana a cărei integritate fizică și psihică este pusă în pericol de acțiunile violente ale unui membru de familie.
În primă fază, se poate emite un ordin de protecție provizoriu, până la stabilirea verificării îndeplinirii condițiilor de către instanța de judecată. Astfel, acest ordin rămâne valabil până la confirmarea sau infirmarea realizată de către judecătorul învestit cu judecarea cererii. Durata unui ordin de protecție emis de către instanță este de cel mult un an.
Este eficace ordinul de protecție?
Datorită gradului ridicat de periculozitate a făptuitorului care recurge la activități de acest tip, de cele mai multe ori, ordinul de protecție este singurul instrument care poate ajuta la protejarea victimelor de violență în familie.
Încălcarea prevederilor hotărârii pronunțate de către instanță constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoarea. Pentru întrebări, nu ezitati sa ne contactați.