Liberarea conditionata

Liberarea conditionata

liberarea conditionata

Ce este liberarea conditionata?

Liberarea condiționată reprezintă instituția juridică care permite liberarea persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau a închisorii înainte de executarea în întregime a sancțiunii privative de libertate, dacă sunt întrunite o serie de condiții strict prevăzute de lege. Astfel, putem afirma despre liberarea condiționată că este un drept al persoanei condamnate de a fi în libertate mai devreme dacă va prezenta un comportament conform regulilor de conduită impuse în mediul penitenciar, respectiv ca și-a îndeplinit obligațiile impuse în hotărârea de condamnare.

Liberarea înainte de termen, apare ca un îndemn pentru persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate de a se concentra spre muncă și a avea un comportament adecvat normelor de conduită din penitenciar.

Cadru legal

Liberarea condtionata este prevăzută la art. 99-106 din Codul penal  unde regăsim cadrul ce permite dispunerea unei asemenea măsuri.
În acest sens, în articolele menționate anterior regăsim condițiile ce trebuie îndeplinite de persoana condamnată, care sunt măsurile de supraveghere și obligațiile ce îi vor fi impuse de către instanță, instituțiile însărcinate cu supravegherea, respectiv ce se va întâmpla în cazul nesocotirii încrederii ce i-a fost acordată.

Când poate să intervină liberarea condiționată?

Liberarea condiționată presupune parcurgerea unei prime etape – administrative, urmată de o a doua etapă – soluționarea cererii de către instanța de judecată.
În cadrul etapei administrative, conduita persoanei condamnate este evaluată de către o comisie special constituită în acest sens la nivelul penitenciarului care va stabili dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege și va întocmi un proces-verbal pe care îl va înainta împreună cu dosarul personal instanței competente, cât și persoanei interesate.
Pe parcursul celei de-a doua etape, instanța de judecată va soluționa cererea de liberare și va putea dispune fie admiterea, fie respingerea acesteia, decizia judecătoriei putând fi contestată la tribunal.
Printre condițiile ce se cer a fi îndeplinite de către persoana condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la cea a închisorii se numără următoarele:

  • persoana condamnată să fi executat fracția din pedeapsa prevăzută de lege. Această condiție urmează a fi evaluată în funcție de felul pedepsei aplicate (detențiunea pe viață sau închisoarea), precum și de vârsta persoanei condamnate. Reprezintă principala condiție care va fi avută în vedere atât de comisia constituită în cadrul penitenciarului, cât și de instanța de judecată.
  • persoana condamnată să se afle în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis. Nu se poate dispune liberarea condiționată în cazul în care persoana condamnată se află în executarea pedepsei închisorii în regim închis, chiar dacă fracția minimă este îndeplinită.
  • persoana condamnată să fi avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei. Legislația penală nu prevede natura regimului de executare al pedepsei (închis, semideschis sau deschis) în care trebuie să se afle condamnatul la detențiunea pe viață, spre deosebire de cazul condamnatului la pedeapsa închisorii.
  • persoana condamnată să fi îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească. Pentru a fi propozabilă pentru liberarea condiționată, este necesar ca persoana condamnată să fi executat integral obligațiile civile.
  • instanța să aibă convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
    Această cerință reprezintă rezultatul unei evaluări de ansamblu a tuturor condițiilor ce privesc comportamentul persoanei condamnate și în urma căreia instanța apreciază dacă se poate dispune liberarea ori este necesară respingerea cererii.

După cum putem observa din cele prezentate, liberarea condiționată nu apare ca un drept al persoanei condamnate, ci ca un beneficiu ce este conferit acesteia de către legiuitor.
Pentru a putea avea șansa liberării înainte de termen, persoana condamnată va trebui să stăruie pentru îndeplinirea tuturor condițiilor enumerate mai sus.

Care sunt consecințele liberării condiționate?

Principalul efect este reprezentat de punerea în libertate de îndată a persoanei condamnate după rămânerea definitivă a hotărârii instanței de judecată. Ulterior, pe parcursul unei anumite perioade de timp care diferă în funcție de pedeapsa ce a fost pronunțată, persoana condamnată urmează a avea o perioadă în care se va afla sub supraveghere și va trebui să îndeplinească o serie de măsuri de supraveghere și obligații.
Efectul definitiv se va produce la împlinirea termenului de supraveghere dacă persoana supravegheată nu va comite o altă infracțiune și va îndeplini toate obligațiile și măsurile de supraveghere ce au fost stabilite în sarcina sa. Astfel, se va aprecia că pedeapsa la care a fost condamnată și din executarea căreia a fost liberat a fost executată în întregime.
De cele mai multe ori este nevoie de asistență de specialitate, pentru consilierea și reprezentarea în fața instanței de judecată, în vederea acordării unei șanse sporite acestei liberări anticipate.
Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați.

Distribuie :

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Descoperă și alte 

Articole recente

Articole

Liberarea conditionata

Ce este liberarea conditionata? Liberarea condiționată reprezintă instituția juridică care permite liberarea persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau a închisorii înainte de executarea în întregime a sancțiunii privative de libertate, dacă sunt întrunite

Află mai multe »