Deținerea de droguri pentru consum propriu

Deținerea de droguri pentru consum propriu

DroguriCadrul legal

În România nu este permisă detinerea de substanțe psihoactive, cantitatea nefiind importantă pentru cercetarea persoanei prinsă cu droguri asupra sa. Astfel, dacă acele substanțe se încadrează în tiparul prevăzut în Legea nr. 143/2000 și în alte acte normative, urmează ca acea persoană să fie cercetată penal.

Pot deține droguri?

Așa cum am precizat anterior, în România este interzisă deținerea de substanțe psihoactive indiferent de cantitate. Singurele exceptii admise de la textul de lege sunt cele medicale si justificate prin acte emise de către un medic specialist pentru anumite substanțe.
Nu există o cantitate minimă sau maximă pentru a se face o diferență între deținerea de droguri în vederea consumului și traficul de droguri, relevant în realizarea acestei diferențe fiind intenția făptuitorului.

Riscurile deținerii de substanțe interzise

Riscurile pe care le implică infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000  sunt deosebite având în vedere gravitatea acestor infracțiuni.
Inclusiv infracțiunea de deținere de droguri în vederea consumului poate atrage o pedeapsă semnificativă chiar dacă cantitatea de substanțe psihoactive este mică.
Pentru a minimiza riscurile la care se expune cel surprins cu droguri asupra sa, ar trebui să adopte o strategie prin care să utilezeze toate drepturile pe care i le pune legea la dispoziție în avantajul său.
În anumite situații se poate încheia inclusiv un acord de recunoaștere a vinovăției  și astfel să fie evitată sesizarea instanței de judecată, pronunțarea unei soluții mai grave, precum și costuri suplimentare.
Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați.

Distribuie :

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Descoperă și alte 

Articole recente

Articole

Liberarea conditionata

Ce este liberarea conditionata? Liberarea condiționată reprezintă instituția juridică care permite liberarea persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau a închisorii înainte de executarea în întregime a sancțiunii privative de libertate, dacă sunt întrunite

Află mai multe »